50+ en training

Anno feb 2015 ben ik 58jr, een jongere oudere zal ik maar zeggen.

Vanaf aug 2013 gestart met schema 'Souplesse methode Verheul' om op te werken naar Kasterlee marathon [B] die ik op 17 nov 2013 in 3:28:50 gelopen heb. Dat is best snel in aanmerking nemend, dat parcours voor ca. 75% onverhard is [mooie marathon overigens ...].

BLESSURE PREVENTIE

Staat bij mij voorop, al valt dat icm lange afstand lopen niet altijd goed te combineren - HOE DIT OP TE LOSSEN?

  1. Open deur - Goed schoeisel ..... niet op bezuinigen, wat niet wil zeggen dure schoenen kopen, maar wel regelmatig nieuwe [ca elke 1000km];
  2. Zoveel mogelijk onverhard rennen, door bos en hei zal ik maar zeggen;
  3. Evt. [interval] trainingen uitvoeren op crosstrainer [thuis];
  4. Krachtoefeningen doen om spieren te versterken;
  • bijv. bovenbeen spieren om zodoende jumpers knee de baas te blijven;
  • voeten en kuiten etc.

NB: onvehard lopen lijkt in tegenspraak met blessure preventie en idd is het raadzaam om in echt lastig terrein met enige voorzichtigheid te hardlopen. Toch levert hier hardlopen ook naast het voordeel van lopen op zachtere ondergrond ook andere voordelen op. Doordat je nl. op oneffen terrein loopt versterk je je lichaam hierdoor. Maar ben je juist hier belssure gevoelig, dan is onverhard hardlopen dan dus geen goede keuze!

5.  Specifieke massage van evt. pijnlijke plekken - een paar blessures die mij nu en dan opspelen;

  • Knie pees [knieschijf] dwars op peesvezels masseren;
  • Voorvoet, pijnlijk teentje [botje]  welke ik ook dwars en ook over voorvoet masseren - hiermee kneed ik de voorvoet ook als het ware, het blijft daarmee ook soepel;

NB1: eerst pijnlijke plek gewoon masseren is goed om het alvast voor te warmen en als nabehandeling!
NB2: mag niet zeer pijnlijk zijn, pijn moet milder worden of zelfs verdwijnen als je masseert.

WAT KUN JE ZOAL BEREIKEN?

Voorop gesteld, dat hadlopen leuk moet blijven, kan ieders doel anders zijn. Ik ben [helaas !?] wat competatief ingesteld, dus dan wil je langer en sneller, lukt dat dan ook ???

Intussen dus marathon gelopen en de volgende loopjes met goede resultaten;
1 dec Montferlandrun 15km in 1:02:39 ;
21 dec Berkelloop [trailrun] 1/2 mar. in 1:34:34 ;
28 dec Oudejaarscross Vorden 15km in 1:06:09 [zwaar parcours mn door regenval;

02 feb 2014 Asselronde 27,5km onder 2 uur;
23 feb 2014 Trail by the Sea bina 42km [strand/duin trail 99,5% onverhard] in 3u58 ;
29 mrt 2014 Drents Friese Wold marathon Diever binnen 3u33' (was erg zwaar ivm verzuring vanaf 3km!);

Wat zit er aan te komen;
Een ultra van 50km ;
28 juni 2015 Veluwezoom Trail 55km

TOCH EEN BLESSURE/ZIEKTE

Bijkomende problemen, niet onbelangrijk om te vermelden.
Nierstenen

Daar heb ik dus last van. Het is een feit dat je m.n. bij lange wedstrijden wel uitdroogt. Aangezien ik net voor de Kasterlee marathon een steentje uitplaste [ca 5 x 2mm], kan dit in de toekomst best een probleem gaan vormen. Als dat zo is, zal ik niet de training frequentie aanpassen, maar wel de afstand en dan ook bijv. bij wedstrijden zelf een waterfles meedragen, wat ik nu nog niet doe.
Water neem ik wel mee bij lange trailruns, omdat daar verzorging posten minder aanwezig zijn.

Lymfeklieren

Begin dec 2013 last van opgezwollen lies lymfeklieren, daar heb ik eigenlijk al jarenlang last van, maar nooit eerder waren ze pijnlijk.

Ben er mee naar huisarts geweest en eea wordt nog onderzocht, maar ik stel een verband vast met het pittige trainingen en wedstrijden met hoge hartslag. Het baart me niet echt zorgen, ben ook niet vermoeid of zo, maar wil wel graag weten of ik het bij het juiste eind heb of dat er toch wat meer aan de hand is.

En zo kunnen er wel meer zaken boven komen als je wat ouder bent en waar je rekening mee moet houden. Mocht je dus tegen bepaalde blessures/ziektes aanlopen, dan is het ook weer handig om huisarts te consulteren of even een stapje terug te doen.

RUSTIG AAN DOEN

Als oudere hoef je niet perse alleen maar rustig aan doen. Dat probeer is met de door mij bereikte resultaten aangeven. Met de kantekening, dat door het vele hardlopen, mij mogelijk toch beperkingen worden opgelegd mbt nieren en lymfeklieren. Ik ga er vooralsnog mijn training niet helemaal voor aanpassen, alleen de trainingen wellicht iets minder intensief.

Mijn basis is goed, ben verder harstikke gezond en vrijwel nooit ziek. Als je een goede basis hebt opgebouwd, dan kun je met een goed doordacht en afwisselend schema en verstandig en regelmatige training, veel bereiken.
Als het puur om fitheid gaat, dan is veel en rustig hardlopen altijd goed, zolang je geen bijkomende problemen het natuurlijk.
Wat je ALTIJD moet doen is LUISTEREN NAAR JE LICHAAM, PIJN IS NIET FIJN ...........!

BASIS LEGGEN

Mocht je twijfelen aan je conditie als beginnend hardloper, is het altijd verstandig om eerst je huisarts te raadplegen!

Een goede basis kun je krijgen door bijv. eerst te gaan wandelen. Eerst rustig en korte stukken, vervolgens steviger en langere afstanden. Spieren, pezen, ledematen en gewrichten wennen dan alvast aan de impact van het lopen en ..... je valt wellicht al af!

Vervolgens hardlopen met beginners schema, zie internet, als je eenmaal 5km aaneen goed kunt rennen, kun je vervolgens aan wedstrijdjes mee gaan doen. De meeste wedstrijden zijn ook voor recreatieve hardlopers!

Als je dan sneller wilt, kun je adv een gelopen 5km de de snelheid bepalen voor je wisseltempo lopen die je dan gaat doen n intervallen.
Ook daarover is veel info online te vinden en anders vraag je het mij maar ;-)

Mzzl,

Rob